Kako zmanjšati dnevno količino zavržene hrane? II. del
Korak k zmanjševanju bioloških odpadkov oz. zmanjšanju odpadne hrane se začne že med nakupom, zato vnaprej razmišljajte o porabi hrane. Če se vam zdi, da k zmanjšanju zavržene hrane lahko vplivate samo v svojem domu, se motite. Preberite, kaj lahko storite za lepše okolje, ko ne jeste doma, pač pa v restavracijah, menzah ali hotelih.
Kaj lahko storite med nakupom?
Nakupovalni seznam
Pred obiskom trgovine ali tržnice si napišite seznam živil, ki jih potrebujete, da se ne bo v košarici znašlo preveč hrane, ki je potem ne boste uspeli porabiti pravi čas. Izbirajte tudi živila, ki so pred rokom uporabe, saj tako prispevate tudi k zmanjšanju količine odpadne hrane v trgovinah. Poleg tega pa so takšni izdelki navadno v akciji, kar je še dodaten plus.
Ne nakupujte lačni
Lačni delujemo povsem drugače kot siti, zato tudi kupimo veliko več. V trgovino se odpravite po obroku, da boste siti in zbrani. Tako niti denarnica ne bo trpela.
Kupite količinsko toliko, kolikor potrebujete
Nakupujte z mislijo, kako in kdaj boste nakupljena živila porabili in kako jih boste shranili, da ne boste nabrali preveč nepotrebne hrane.
Kupite tudi nepopolna živila (popusti)
Mnoge trgovine imajo na oddelku sadja in zelenjave polico z živili, kjer kupci najdejo na primer malo bolj rjave banane, potolčena jabolka ali jagode, ki so na pogled malo slabše kakovosti. Takšna živila so navadno znižana, kar pripomore, da se kljub temu prodajo in ne zavržejo. Podobne police imajo oddelki z mlečnimi izdelki (malo pred rokom uporabe).
Kaj lahko storite v službi ali v šoli?
Primerne porcije
V kantinah in menzah so običajno zelo velike porcije obrokov, mnogi pa jih ne morejo pojesti v celoti. Če ste tudi vi eden izmed takšnih jedcev, prosite kuharico ali kuharja, naj vam naloži na krožnik manj, kot ostalim.
Preverite zalogo
Nekatera podjetja imajo v delovnem okolju v pisarnah na voljo dnevno sadje in pecivo. Zagotovo se del tudi zavrže, zato ravnajte odgovorno in najprej porabite živila, ki so prispela k vam prej. Zopet velja krožna poraba – prej pride, prej naj se porabi -, da ne bo (toliko) odpadkov. V primeru, da je še dovolj zaloge, ne naročajte dodatnega sadja in peciva in povabite sodelavce, da porabijo tudi kak dan ali dva stara živila.
Povejte naprej
Vključite te nasvete v svoj vsakdan – ni težko, rezultate pa boste videli takoj, če boste primerjali količino odpadkov. Delite nasvete za manj zavržene hrane s sošolci, kolegi in sodelavci ali pa skupaj izvedite npr. tedensko akcijo in naj se je držijo vsi. Rezultati bodo sigurno dobri, poleg tega pa boste spodbudili vsakega posameznika, da se zave svojih dejanj, mnogi pa bodo te navade obdržali.
Kaj lahko storite v kavarni, restavraciji ali hotelu?
Primerni obroki
Samopostrežni bifeji so super, ker je izbira zares ogromna, vendar pa je zaradi velikih količin hrane tudi odpadkov veliko. Da ne bo odpadkov vsaj na vašem krožniku, ker ste si naložili preveč, raje vzemite manjši krožnik in si naložite večkrat.
Ostanki s krožnika
V primeru, da se vam kljub premišljeni izbiri hrane zgodi, da vam je na krožniku kaj ostalo, prosite za alu folijo (vsak ponudnik vam jo bo z veseljem dal) ali pa shranite v kakšno posodico, če jo imate s seboj, in ostanke vzemite ter pojejte kasneje.
Dejanska poraba
Veliko hrane se zavrže zaradi nerealnih predstav in predvidevanj porabe posameznikov. Ne želite, da vam kar koli zmanjka in tudi skuhate vedno vsaj za eno osebo več. Postopoma bomo glede tega vsi morali narediti miselni preskok. Še vedno lahko po obroku, če se niste najedli, pojeste jabolko, in se izognete ostankom.
* Zapis je prilagojen po smernicah, ki jih je pripravila Evropska platforma Food Losses and Food Waste (2019), dostopno tukaj.