Kako do večjega izkoristka (eko) živil in manjšega ogljičnega odtisa?
S pravilnim shranjevanjem lahko podaljšate obstojnost lokalne, ekološko pridelane hrane in njeno prehransko vrednost. Preberite, kako.
Kaj se klasificira kot eko ali bio?
Eko oz. ekološko ter bio so sopomenke, ki se nanašajo na pridelavo izdelkov – večinoma gre za živila, ki morajo biti vzgojena na naraven način, brez škodljivih škropiv in gnojil, ki ne ustrezajo standardom naravne pridelave. Vsi izdelki so ustrezno označeni, brez oznake pa se ekološko pridelanih živil ne sme prodajati kot ekološke.
Kaj bi še morala zajemati beseda ekološko, pa uradno ne zajema?
Izdelke lokalnih, manjših kmetov, ki živijo v bližnji vasi in za katere vemo, da je njihova pridelava povsem naravna (gnojenje s hlevskim gnojem, neškropljene sadike in sadeži ali škropljene z naravnimi pripravki …). Takšna hrana ima najkrajšo pot iz zemlje, sadike ali drevesa do našega krožnika. S tem pa še podpiramo majhne kmete lokalnega okolja.
Ali popolnoma izkoristite količino kupljenega sadja in zelenjave?
Malo smešno vprašanje, kajne? Mogoče se ne zavedate, a delež količine hrane, ki jo kupite v trgovini ali na tržnici, skoraj vedno zavržete. Ker ima sveža zelenjava relativno kratko življenjsko dobo, se v roku enega ali dveh tednov zagotovo vsaj delno pokvari.
Kaj pa, če vam povemo, da lahko podaljšate čas obstojnosti (ekološko pridelane) hrane?
Ekološka hrana bo bolj obstojna v vakuumu, kjer zaradi podtlaka oz. manjšega odstotka zraka in s tem kisika v posodi ali vrečki, oksidacija ter kvarjenje potekata počasneje. Kisik je poleg vlage in temperature vodilni razlog za gnitje sveže zelenjave in sadja.
Poleg tega pa je vakuumsko shranjevanje povsem zdravo in naravno, saj hrani ne dodajate nobenih konzervansov ali aditivov. Le okolje okrog živila spremenite.
Izberite vakuumske pripomočke
Priporočamo, da sveže sadje in zelenjavo shranite v vakuumskih posodah in hranite v hladilniku. Tako prilagodite že dva vzroka kvarjenja hrane in občutno podaljšate rok uporabe svežih živil oz. ekološke hrane. Za vakuumiranje lahko uporabite ročno ali električno vakuumsko črpalko ali vakuumski aparat, ki ga s cevko povežete s posodo.
Materiali po vaši meri
Materiale lahko izbirate glede na to, kje in kako boste vakuumske posode uporabljali. Če bo to večinoma doma, lahko izberete steklene posode, v katerih boste lahko jedi pripravili, spekli, servirali in vakuumsko shranili. Primerne so tudi za zamrzovanje, saj borosilikatno steklo, iz katerega so narejene, prenese velike temperaturne razlike.
Če boste shranjevali na poti, izberite posode iz trpežnega tritana, ki je brez ftalatov in BPA ter bo prenesel udarce in padce, če se slučajno zgodijo. Za popolno transparentnost in natančno preverjanje vakuuma (dodaten indikator vakuuma) pa lahko izberete full tritan vakuumske posode. Ekološka hrana zahteva najvišjo kakovost shranjevanja.
Ekološka hrana, ekološko shranjevanje – ekološka izbira
Poleg tega, da boste z uporabo vakuuma zavrgli manj hrane, boste prispevali k skrbi za okolje, vakuumske posode so namreč odličen nadomestek uporabe embalaže za enkratno uporabo (zip lock vrečke, vrečke za živila, alu folija in folija za živila). Zaradi kakovostnih materialov pa bodo v uporabi več 10 let – kar pomeni tudi več generacij in manj odpadkov.
Ni vam treba drastično spreminjati svojih navad. Za postopni prispevek k bolj ekološkemu načinu življenja so potrebne le manjše prilagoditve načina shranjevanja hrane. Upoštevajte naše nasvete in izkoristite dragocenost ekološko pridelane hrane v popolnosti.