Praktični nasveti za vakuumiranje

Shranjevanje v vakuumu ni zamenjava za zamrzovanje ali konzerviranje. Zavakuumirana živila morajo biti shranjena v hladilniku ali zamrzovalniku. Izjema so suhomesni izdelki in suho sadje, za katere zadostuje hladna klet.

Juhe, omake in tekočine

Če jih želite shraniti v vrečki, jih prej obvezno zamrznite. Tekoča živila raje shranjujte v Statusovih vakuumskih posodah.

Kuhano in surovo meso ter ribe

Za najboljše rezultate svetujemo, da meso in ribe pred vakuumiranjem za 1 do 2 uri zamrznete. Tako bodo obdržali sok in obliko, vrečka pa bo bolje zavarjena. Če predzamrzovanje ni mogoče, postavite med živilom in vrhom vrečke papirnato brisačko tako, da brisačka ne bo na mestu varjenja. Brisačka bo med procesom vakuumiranja posrkala odvečno vlago in sokove. Opozorilo: Govedina je lahko po vakuumiranju videti temnejša zaradi odstranjenega kisika. To ne vpliva na njeno kakovost.

Paprinata brisačka je odlična rešitev tudi za oblaganje ostrih kosti, da preprečite poškodovanje vrečke med zamrzovanjem.

Zelenjava

Zelenjavo pred zamrzovanjem blanširajte. Blanširanje ustavi encime ter ohrani okus, barvo in strukturo tkiva. Za špinačo, blitvo ali fižol je dovolj 1 do 2 minuti blanširanja, za narezane bučke, brokoli in ostalo razvejano zelenjavo 3 do 4 minute, za korenje pa 5 minut. Po blanširanju potopite zelenjavo v hladno vodo, da se proces zaustavi. Pred vakuumiranjem jo posušite na papirnati brisački.

Za nekajdnevno shranjevanje listnate zelenjave v hladilniku priporočamo shranjevanje v vakuumskih
posodah z odcejalniki. Tako bo v hladilniku ostala sveža in hrustljava do 2 tedna.

vakuumiranje zelenjave
Blanširana in vakuumirana zelenjava odlično ohrani barvo, okus, teksturo in hranljive vrednosti. Najboljši čas za vakuumiranje je v sezoni zorenja.

Zelišča

Zelišča z visokim deležem eteričnih olj, kot so žajbelj, timijan, rožmarin in meta, niso primerna za zamrzovanje, temveč le za sušenje. Bazilika, pehtran, koper, peteršilj in drobnjak se zamrzujejo, saj bi s
sušenjem izgubila preveč okusa.

Gobice, surov česen in surov krompir

Priporočamo uporabo ročnega – pulznega vakuumiranja. Za pravilno pripravo gob preberite navodila v gobarskih knjigah. Gobe očistite s čopičem, jih narežite in shranite po enkratnih porcijah. Svetujemo, da gobe pred vakuumiranjem za kakšno uro zamrznete. Gob pred pripravo ne odtajajte, ampak jih še zamrznjene skuhajte v slani vreli vodi oz. jih zamrznjene dodajte v omake in juhe.

Kava

Če želite kavo ali druga mleta živila pravilno zavakuumirati, jih v originalni embalaži položite v Statusove
vakuumske vrečke. Če nimate originalne embalaže, uporabite katero koli drugo vrečko, ki jo vstavite v vakuumsko vrečko. Na ta način preprečite, da bi aparat vsrkal zrnca.

Odmrzovanje vakuumsko pakiranih živil

Živila vedno odmrzujte v hladilniku, da ohranite njihovo kakovost.

Delite objavo:

Dodaj odgovor

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:
Odstrani vse