Shranjevanje v vakuumu ni zamenjava za zamrzovanje ali konzerviranje. Zavakuumirana živila morajo biti shranjena v hladilniku ali zamrzovalniku. Izjema so suhomesni izdelki in suho sadje, za katere zadostuje hladna klet.
Juhe, omake in tekočine
Če jih želite shraniti v vrečki, jih prej obvezno zamrznite. Tekoča živila raje shranjujte v Statusovih vakuumskih posodah.
Kuhano in surovo meso ter ribe
Za najboljše rezultate svetujemo, da meso in ribe pred vakuumiranjem za 1 do 2 uri zamrznete. Tako bodo obdržali sok in obliko, vrečka pa bo bolje zavarjena. Če predzamrzovanje ni mogoče, postavite med živilom in vrhom vrečke papirnato brisačko tako, da brisačka ne bo na mestu varjenja. Brisačka bo med procesom vakuumiranja posrkala odvečno vlago in sokove. Opozorilo: Govedina je lahko po vakuumiranju videti temnejša zaradi odstranjenega kisika. To ne vpliva na njeno kakovost.

Zelenjava
Zelenjavo pred zamrzovanjem blanširajte. Blanširanje ustavi encime ter ohrani okus, barvo in strukturo tkiva. Za špinačo, blitvo ali fižol je dovolj 1 do 2 minuti blanširanja, za narezane bučke, brokoli in ostalo razvejano zelenjavo 3 do 4 minute, za korenje pa 5 minut. Po blanširanju potopite zelenjavo v hladno vodo, da se proces zaustavi. Pred vakuumiranjem jo posušite na papirnati brisački.
Za nekajdnevno shranjevanje listnate zelenjave v hladilniku priporočamo shranjevanje v vakuumskih
posodah z odcejalniki. Tako bo v hladilniku ostala sveža in hrustljava do 2 tedna.

Zelišča
Zelišča z visokim deležem eteričnih olj, kot so žajbelj, timijan, rožmarin in meta, niso primerna za zamrzovanje, temveč le za sušenje. Bazilika, pehtran, koper, peteršilj in drobnjak se zamrzujejo, saj bi s
sušenjem izgubila preveč okusa.
Gobice, surov česen in surov krompir
Priporočamo uporabo ročnega – pulznega vakuumiranja. Za pravilno pripravo gob preberite navodila v gobarskih knjigah. Gobe očistite s čopičem, jih narežite in shranite po enkratnih porcijah. Svetujemo, da gobe pred vakuumiranjem za kakšno uro zamrznete. Gob pred pripravo ne odtajajte, ampak jih še zamrznjene skuhajte v slani vreli vodi oz. jih zamrznjene dodajte v omake in juhe.
Kava
Če želite kavo ali druga mleta živila pravilno zavakuumirati, jih v originalni embalaži položite v Statusove
vakuumske vrečke. Če nimate originalne embalaže, uporabite katero koli drugo vrečko, ki jo vstavite v vakuumsko vrečko. Na ta način preprečite, da bi aparat vsrkal zrnca.
Odmrzovanje vakuumsko pakiranih živil
Živila vedno odmrzujte v hladilniku, da ohranite njihovo kakovost.